Monday, June 20, 2011

Kerjaya Berdasarkan Kemahiran Bukan Keinginan/Kepuasan!

AMARAN!!! ENTRI PANJANG!!!

Macam tajuk perbahasan sekolah darjah empat tak?hahaha. Ok jangan gelak sangat,tolongg..
Tolong serious okay, serious-seriousss!!! common people grow up!!! :D
Entri aku kali ni, memang kena serious. Sebab apa? sebab entri nilah akan tentukan perjalanan hidup korang.
Ececehh..gurau je. Aku sengaja buat entri ni sebab hati ni macam tergerak nak pesan kawan-kawan yang masih menuntut ilmu silat sunda kat luar sana tu. Erk apa kena mengena? 
Bukan-bukan!! maksud aku yang masih menuntut ilmu di menara gading sekarang ni..cewah menara gading.

Aku tau zaman serba maju, teknologi semakin canggih. Budak-budak jangan cakaplah, kemain pandai bonau otak masing-masing. Peratusan pengganggur?pheww..memang tak boleh dibilanglah dengan jari.
Iklan kerja kosong jangan cakaplah, baru 10saat publish, dah terisi kekosongan tu.
Sebab apa? sebab pengganggur yang dah tak kira kerja sekarang ni.
Asal nampak kerja kosong kat tenet,mudah.my,olx zuppp!!! terus hantar resume by email or post. Termasuklah aku ni hah.
Dah tak kisah even kerja tu bukan bidang atau kemahiran kita. 
Janji dapat kerja, ada gaji, hilang beban mak ayah..siapa sokong cakap aku?ngehehe.

Tapi sedar tak kerja tu bukan kemahiran kita? Yes!! certain company memang tak kisah kalau calon pekerja tak ada pengalaman dalam bidang tu asalkan ada minat nak tahu dan belajar.
Tapi, tak terfikirkah kita? time diploma bukan mainlah belajar bagai nak gaban. 
Time exam siap tak tido malam, stay up sampai pagi nak dapatkan result yang cemerlang.
Tapi last-last, benda yang di dok terhegeh-hegeh hafal, n apply dalam diri tu, tak ada kena mengena time bekerja. Mungkin setengah kelompok cakap, tak apa benda baru.
 Tapi benda yang aku cakap ni aku spesifikkan pada kelompok yang jenis otak yang susah pickup.
Stress jadi penganggur terus terlanjur apply bukan kemahiran dia dan tuptup rezeki dia pulak tu dapat.
Hari pertama je dah stress sebab belajar benda yang dia tak minat. Seminggu terus meroyan!
Time tu lah baru sedar kemahiran diri tu sangat penting. Memang benda boleh belajar, tapi once kita dah expert satu perkara, tiba-tiba kena bahagian lain..memang nauzubillah!

So pada adik-adik sijil dan diploma, kakak-kakak abang-abang degree semua,
buatlah pilihan tepat. 
Biarlah kita jadi penganggur sementara, dari jadi pekerja dalam bidang bukan kemahiran kita..
silap-silapp mak apak kita yang susah dok pikir nak hantar kat hospital sakit jiwa yg mana satu.kahkahkah!!!

p/s: sang penulis entri ni dalam dilemma ;p

5 comments:

nini said...

cari persamaan dalam keja yang kamu lakukan...setiap yang kamu belajar adalah ilmu dan tak akan sia-sia...=D

miwwa J said...

haha sokong2...sgt memahami =)

buatlah keputusan yang baik sbb sekali dah buat keputusan,masa xbole terulang kembali =)

ShErA said...

apapun, bila dah kerja suka atau tidak jadikan setiap hari adalah hari untuk kita belajar perkara baru... percaya kita boleh lakukannya krn tak ada perkara yg mudah di dunia ni...

Farihah Ahmad said...

susah keja kalo xbest. or maybe we should try to find the interesting part in damnest environment? at least it can cheer us up :)

De'din said...

wehaaaaaaa~
datang nak kasi komen pedas yg berapi,,
tpi x lah sgt,,

entah lah dedin x abes lgi,,
so no komen,,
tpi waktu li dulu,,
mmg x sama dgn tyme belajar,,
tyme belajar pecah zarah2 otak sampai bercantum balik,,
bila li,,
masukkan saja data dalam pc,
nntii keluar result,,
rasa cam nak pc tu !
snng gila kowt,,
haha

nnti bila dah abes rsanya alhamdulilah lah,, co tu berminat nak ambik dedin kerja,, nnti boleh kawen ! yeahhhhhhhh :)

Copyright © 2011 Reserved to SweetSyaza
Design by Azhafizah.Com