Wednesday, June 1, 2011

Resipi : Udang Kunyit Black Pepper Planta

Hari tu, time aku dok berdua dengan adik lelaki aku sebabnya mama n babah balik rumah kitorang lagik satu kat Muar. 
So terkapai-kapailah aku ni dok pikir nak makan apa dengan poket kering.
Parents kitorang jenis susah bagi duit ok, bukan susah apa dorang suka tengok anak dorang berdikari.. Tapi awal-awal aku surrenderlah, dalam umur aku 12 taun ni..aku tak reti nak berdiri atas kaki sendiri...huekhuekhuek.
So, aritu otak yang tak adalah pandai sangat ni pun terpikir nak masak 
UDANG KUNYIT BLACK PEPPER!

Bawang putih, bawang merah, cili padi di hiriss. Blackpepper, dan serbuk kunyit.
Udang ghimauu..nak murah beli dekat Jusco dapat 50% tapi kena beli time memalam lah, kalo enko jenis kaya-raya belilah dekat Giant.
Pelik ea? tapi tulah hakikat dia..Giant memang suka hentam harga kalo perasan,aku serik dah.
Kalo tak pun, pi lah borong sana dekat pasar borong.

Cairkan planta atas pan, dan lesirkan bahan-bahan dihiris sampai naik bau yang sangat wangi.  jangan pertikaikan kenapa aku guna kuali. 
Aku kan berangan nak jadi tukang masak,so nak tunjuk pro gunalah kuali mak aku..ngohoho! 
apa barang guna pan.. buat lekat-lekat je..ecececeh!!!

Rasa macam bau wangi semacam, letak secubit garam dan satu teh serbuk kunyit. 
Agak-agak cantik je warna tuh, campakkan udang beso-beso tuh dalam kuali. Gaul kasik rata ya..
Bila tengok udang tu macam nak masak, apo laiee? masukkanlah satu sudu besar serbuk lada hitam.
Kompem! terasa asap kuar melebus-lebus dari dalam telinga.

Dan hasilnya....tarrrraaaaa!!!
kalo tak dapat macam kiri, korang akan dapat macam kanan..ngehehe!
eh tapi sebenarnya yang kanan ni, tak macam ni tau warna dia.. 
sila maafkan fonn buruk tak tau sapa punya..huhu.

sekian saya yang melaporkan,
adios!

p/s: kalo perasan aku banyak guna bahasa pasar macam LESIR dan MELEBUS-LEBUS. kalo tak faham,buat-buatlah faham ea.

15 comments:

kwazm said...

nampak sodap!

jontrabel said...

sdpnye wak.............. =)

Anati Soki said...

ngeee.. melelh je air liur tgk..takpe.. pasni anat boleh try resepi kamu plak.. :)

♥ SWEETSYAZA ♥ said...

kwazm n jontrabel : mmg sedap :)

Miranisa =) said...

Eiii geramnya tgk. bila nk masakkan utk saya lak ? :P

wunny said...

sdpnyeeee...kne try ni :)

Almade Nespesor said...

yummeh!.. lama x makan udang.. terliuq~ heheeh ;D

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

nmpk best! =)

cik lya said...

nampak sedap :)

aku_azreen said...

tibo2 rasa lapo la pulok...

nurul julianna said...

sedap nye!!

Mrs. Farhan said...

Wahhh, saya terliur. Ohhh, tidakkk.

Rtp Farra Arisha said...

meleleh air liurrr :)) mesti sedappp ni kannn.

De'din said...

cukup syarat dah nih =)

Cikgu Fikri said...

cam sodap jerk tu..
wargh.. huuhh :)

Copyright © 2011 Reserved to SweetSyaza
Design by Azhafizah.Com