Sunday, December 2, 2012

Baby Jakun.

Apakah itu Baby Jakun? Baby Jakun merupakan seekor kucing jantan comel pendatang baru di rumah kami yang baru berusia 4bulan. Mungkin nampak macam seolah-olah aku telah mula mempersetankan diri dengan memberi nama pelik untuk kucing jantan comel itu. Tapi bagi aku tidak, nama itu sesuai dan sangat comel sebab perangai pasif dia masa dalam sangkar di veterinary clinic memang tak sama dengan perangai aktif dia di rumah. Tak ke jakun tu? Tapi aku tak mengerti kenapa babah menjeling tajam bila aku panggil kucing kami dengan gelaran itu. Tak comel ke nama tu? Hewhew

Babah ajak mama dan adik beli our Baby Jakun di veterinary clinic kat area Bukit Cina sejurus selepas pergi kenduri kawen di Bachang (Bdr Melaka area). Disebabkan kami selama ini kami hanya tahu memberi makan kepada kucing-kucing jalanan yang selalu berpeleseran di belakang rumah, tanpa mengambil peduli penyakit yang di alami, kemana dorang berak tapi untuk Baby Jakun ni barulah kami semua terasa macam mana nak jaga kucing sebetul-betulnya. Dari sangkar sampai makanan siap vitamin kami perhabiskan duit. Oh bukan kami tapi babah sebab dia memang pencinta kucing sejati.  Sekarang baru kau tahukan kenapa babah menjeling tajam kepada aku bila aku panggil our Baby dengan panggilan 'Babyy jakun'? Hehehe ;)

 Meskipun bulu BJ(babyjakun) berwarna putih oren tapi tidak bermakna dia tidak bisa memiliki segalanya berwarna biru! Bakul letak susu dan makanan pun biru aku cakap. Nasib baik bukan kucing betina, kalau tak mesti aku yang jeles sorang-sorang dalam rumah ni =="


Baby mempunyai perangai pelik sejak datang ke rumah. Dulu kau kemain dok dalam sangkar macam tetakut gitu, tapi bila kasi lepas dalam rumah hamek kawwww berlari kau dari ruang tamu ke dapur macam tak cukup tanah. Tu belum lagi jadi penghuni tetap dekat rumah lot kitorang lagisatu kat Muar. Kalau dia main sorok-sorok kat rumah sini (Bdr Melaka area) pun susah nak cari apatah lagi nak cari dia kat dalam rumah kitorang lagi satu tu. Nasiblah kau Iwan, nak sangat peneman penghibur hati lara sensorang duduk sana kan. Rasakannnn... ;p

"Kakak, jom main sorok-sorok, cepat kira sampai seploh"

"Cuba carik mana kita, wee"

"Ala kakak dapat jumpa kita"

 "STRESS! Kita tanak jadi pencarik kita nak jadi penyorok!" Baby Jakun protes dengan mencakar sofa laju-laju.

"Ah! Tak kira, kira balik sampai seplohh.."



adios!



LIKE if SUKA ;)

5 comments:

Anne Nurain said...

aaaaa... comelnya kucing tuu..
lama-lama dah x jakun la tu.. hehehe..

boni kacak said...

ala... comelnya.... awak membuatkan saya teringat pada kucing saya dulu..rindunya...

Nour Eyza said...

comel kucing awk..hehehe.. muka tak bersalah je dia. kuat main tu yang best. boleh ajak main selalu..ehhee

SWEETSYAZA said...

@anne nurain : hehe comel tapi kekadang rimas dengan kemanjaan yang terlebih sudah itu..haish2..

SWEETSYAZA said...

@boni : comel..yeke..apa lagi jom bela kucing sesama...hehe

@nour eyza : tq awakkk.. haa tu lah dia skg pandai main nyorok2 dgn tuan dia pulakk..haha.

Copyright © 2011 Reserved to SweetSyaza
Design by Azhafizah.Com