Khamis, 26 Mac 2020

Checklist Barang Keperluan Semasa Kecemasan/Darurat

Assalamualaikum.


Sejak Malaysia umumkan Perintah Kawalan Pergerakan, di mana semua rakyat Malaysia diminta duduk di rumah, ramai yang panik. Panik rakyat Malaysia ni serious tak boleh buat bincang.  Dia punya panik sampaikan supermarket ramai orang macam nak raya gamaknya.

Bila panik ofkos dari barang yang kita rasa tak penting untuk diri kita pun rasa penting. Maka diharap dengan kewujudan entri ini sedikit sebanyak mampu membantu mana-mana pihak. 

Jom kita tengok checklist barang keperluan time PKP atau jika negara kena lockdown satu hari nanti. 

CHECKLIST BARANG ASAS YANG WAJIB

✔️ Beras & bihun
✔️ Minyak masak
✔️ Tepung
✔️ Gula & garam
✔️ Sardin (dalam tin)
✔️ Telur ayam
✔️ Biskut
✔️ Ikan bilis
✔️ Bawang merah&putih
✔️ Sanitary pad (perempuan)
✔️ Diaper & susu tepung anak
✔️ Makanan dan pasir istinjak haiwan peliharaan

CHECKLIST SAMPINGAN

✔️ Makanan dalam tin
✔️ Roti & spread jams
✔️ Maggie
✔️ Mee, Kueytiow, Laksa, Pasta
✔️ Kopi/Teh/Milo
✔️ Susu pekat/susu sejat
✔️ Kicap & sos cili
✔️ Bahan basah; ayam/ikan/daging, sayur
✔️ Tisu
✔️ Sabun badan & syampu
✔️ Sabun keintiman wanita
✔️ Ubat gigi
✔️ Sabun basuh baju & softener
✔️ Pencuci lantai
✔️ Bateri AAA
✔️ Pembuka tin, lampu suluh, lilin
✔️ Face mask, protective gloves, termometer
✔️ Ubat-ubatan
✔️ Antibacterial hand wash & sanitizer 

1 ulasan:

  1. time mcm ni mmg barang2 ni sume pntg. Dari pg ke mlm sume masak sndri. Xda dah masak tu option. Skrg wajib! Haha

    BalasPadam

Kindly drop off your comments below. Any inquiry, email me syaza38@gmail.com