Ahad, 22 Mac 2020

Checklist Senarai Keperluan Ibu Semasa di Hospital

Assalamualaikum. 

Di kala Malaysia tengah dok umum Perintah Kawalan Pergerakan rentetan pasal Novel Coronavirus atau nama manjanya COVID-19, boleh pula teringat blog usang ni. Baru teringat lama tak update! 

Btw hello, my name is Syafiqah Syaza atau lebih dikenali as Sweet Syaza dalam dunia blogging ini incase uols tak ingat. Sekarang saya kembali untuk mewarnai bukan hidup anda tapi blog saya sendiri 😆

Fyi, sekitar Disember 2019 lepas aku selamat melahirkan seorang lagi cahayamata. Ya perempuan lagi alhamdulillah. Yang diberi nama Selma  Rihana. Nantilah story ok. Sementara gigih ni letme update this first. 

Sebenarnya 2nd pregnancy ni banyak aku belajar dari 1st pregnancy. Yessss.. Sebab 1st time kan pastu mana pernah tidur sekolah asrama ke whatsoever so jadi tak prepare bab2 menginap2 ni 😂 

So for 2nd baby ni, nonono ai told myself kena prepare! So tara.. My preparation hospital bag! 


Untuk preparation hospital, aku just packing ikut kepala aku. Berbekalkan bag zebra VS, maka aku pun sumbat di dalamnya:-

1) Tuala badan dan tuala muka - tuala beli masa sales dekat Madam King Melaka

2) Selipar tandas - beli dekat Shopee RM 7.60 siap pos! 

3) Stokin - beli dekat kedai RM2 dapat 2 pasang

4) Telekung 

5) Disposable panties - beli dekat Shopee RM1 lebih satu pack ada 6pcs

6) Adult Pants - beli dekat Family Store Melaka RM 15

7) Kain batik, baju lengan panjang, sweater (untuk pakai time balik) 

8) Travel makeup bag - beli dekat DAISO. Serious boleh sumbat banyak items

9) Tisu

10) Buku rekod kesihatan ibu + IC

11) Charger handphone + powerbank

Ok untuk isi dalam travel bag makeup


Yes i know my travel bag makeup dia punya banyak isi macam nak duduk sebulan gamaknya! 😆 

1) Toiletries (shower cream, shower puff, shower cap, syampu, body mist, deodorant, body lotion, berus & ubat gg, face wash, face mist (ganti toner), night cream, sunblock) 
2) Losyen panas Mustajab & minyak angin cap kapak
3) Makeup kit (foundation, compact powder, eyeliner, eyebrow pencil, mascara, lipmatte, blusher) 
4) BF kit (milk collector instead using nursing pad, bepanthen ointment for after bf, organic nipple butter before bf) 
5) Pantyliner, pocket tissue, kapas muka & cotton bud

Nah lengkap semuanya sekali masa admit tak sempat pakai semua. Sebabnya lahirkan Elma jam 4am, dan 4pm nya dah discharged! 😆 Adoii

Tiada ulasan:

Catat Komen

Kindly drop off your comments below. Any inquiry, email me syaza38@gmail.com